4.26.2011

Pstt...Cikgu Botox Kot??

Salam semua...

Tgk entry ni mesti korang igt aku ni spesis kaum hawa yang shuke botox-botox ni. Urghh TIDAK! Tak der kuasanya aku nak berbotox ni... Korang nak tahu kenapa aku post entry ni?? Heee..alkisahnya dalam kelas 3PE2 aku ader cerita ttg peristiwa Tragedi Pos Dipang (pasal banjir lumpur akibat penerokaan sumber hutan). Dalam dok sedap aku citer, aku ni pun cakap la tragedi ni berlaku thn 2008 (kalau tak silap) then aku pun citer lagi yang aku ada buat karangan tajuk ni sehinggakan aku boleh dapat pangkat 1 dalam SPM waktu tu. Uih aku tengok budak aku ternganga. Gamaknya depa kata aku hebat kott hehehhe...Tetiba ada budak tanya aku :

Anak murid : err...maknanya cikgu dah umur 30 an la???
Aku            : yer la kenapa? ~ terpinga-pinga aku sbb budak aku tanya umur...
Anak murid : tak der apa, cikgu nampak muda...

Dalam hati aku terasa kembang setaman hahahha...tetapi tiba-tiba terdengar satu suara  "pst.....cikgu ni botox kot..patut nampak muda!"

Pang!!!! Adeh tamparan hebat bagi aku. Uihh sedap-sedap mulut ja kata aku botox. Hish sampai ke situ budak fikir. Ada lagi yang tak caya aku dah 30. Dok tak habis tanya yer yer ooo je cikgu ni 30. Aisehh mude sangat ker aku anak oiii sampai korang tak caya aku dah 30 -an ni?? Hahaha... 

Rahsianya??? Hehehe ni amalan aku. Setiap hari nak mandi aku akan amalkan baca ayat dari surah Al Waqiah (ayat  35-37) bagi curahan air yang pertama. Amalkan la setiap hari. Insya Allah korang akan nampak mude sentiasa. Satu lagi jangan asyik marah-marah dan sentiasa senyum walaupun ada masalah. Hehehe..

P/S : Saban tahun budak kata aku umur 25.. Dah tu bila aku nak bertambah usia?? Asyik 25 ja hahaha..sentiasa muda lah aku gini gamaknya :)

Erk...korang nak ker inject gini utk chantek?? Tak gamak aku seksa diri dengan inject-inject ni!

4.18.2011

Kerana BMI Pelajar - Makin Bertambah Beban Guru

Salam semua...


Dah lama tak tak berblogging...Urgh pagi2 lagi bila baca akhbar tersentak jugak Title : BMI Pelajar Dicatat Dalam Kad Laporan Prestasi - Liow

Hurm bukan nak mengeluh sebab keje bertambah..Tapi memikirkan disebabkan ayat ini " Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata sebelum ini BMI tidak dicatat dalam kad laporan pelajar menyebabkan ibu bapa tidak dapat mengawal pemakanan anak-anak mereka kerana tidak tahu sama ada berat badan anak mereka ideal, terlebih berat atau mengalami obesiti " 

Kenyataan apakah ini??Errr tak logik betul...abis kalau dicatatkan sekalipun, ibu bapa ada ker ambil perhatian atas pemakanan anak mereka? Aku sebagai cikgu pendidikan jasmani tak nafikan...kalau kita tak catat sekalipun, tetapi kita alert pasal pemakanan, tahu pemakanan secara sihat,  tak jadik masalah untuk mengetahui sama ada kita ni tergolong dalam indeks mana (Body Mass Index). Bukan susah pun nak tahu berat atau tinggi..Dan bukan susah pun nak kira sendiri BMI diri sendiri!!! Dan tak payah susah2 nak kira pun skrg ni BMI korang. Sebab apa? Dekat shopping kompleks melambak mesin yang dah sedia kira BMI untuk korang Bukan setakat BMI saja tapi kalau korang nak tahu korang ni high blood ker tidak korang boleh guna mesin tersebut. Cuma keluarkan beberapa RM korang dah boleh tahu tak sampai beberapa minit. Jangan la kedekut sangat nak tahu hal2 diri kita.

Aku bukan melenting tak tentu pasal. Tapi kenyataan. Korang tanya budak..Ada ker yang betul2 prihatin jaga pemakanan mereka?? Hahaha aku boleh gelak sebab mostly budak mana nak jaga pemakanan. Main taram jer...Hah, kalau kat umah lagi laa..mak bapak tahu bagi duit belanja. Yang belanja nya budak yang makannya budak. Dalam kelas PJ aku selalu tanya pelajar. Awak jaga tak pemakanan awak? Saban tahun aku ajar budak cara kira BMI sendiri dan ajar cara jaga pemakanan. Bukan tak ader dalam silibus pendidikan kesihatan. Hurm masuk telinga kiri keluar telinga kanan...Kalau makan semua org suka.. Tambah2 yang sedap dan lazat :) 

Hurm..sebenarnya pendidikan untuk rakyat itu penting. Wajibkan cikgu nak catat dan pantau sekalipun pastu beritahu ibu bapa, tapi tiada tindakan dari ibu bapa..masalah takkan selesai. Pendidikan untuk rakyat sepatutnya diperbanyakkan. Dulu tak silap aku selalu ada kempen2 pemakanan sihat, kempen itu kempen ini. Aku ni alert sket sebab mak ayah aku memang tergolong dalam org kesihatan/perubatan..tapi org lain???So...samalah2 ambil sikap prihatin sket :). Aku tak nafikan kalau aku buat ujian SEGAK dah terang2 aku dapat BMI budak..Jangan korang terkejut mostly dari anak2 sekarang banyak yang melebihi berat badan atau obesiti..Pemakanan nya??? Hurm bermula dari rumah. Kalau kecik2 mak ayah tak kisah anak tu montel (sebab comel) haha..besar nanti terimalah padah. Anak tu akan dijangkiti macam2 penyakit akibat obesiti.

So..Apa tindakan korang?? Nak beban cikgu lagi ker jaga dan pantau tiap2 bulan plak tu!!!! Yang bagi makan mak bapak..dah yang kena jaga dan pantau CIKGU jugak..Haha..tersenyum bila tgk diwajibkan tulis untuk perhatian ibu bapa. Patutnya ibu bapa la alert anak tu sihat ker tidak. Tengok dari segi fizikal pun kita dah tahu..Tak payah nak tgk BMI :)

p/s : Anak2 yang terbaca.. jagalah pemakanan anda yer. Jangan main taram ikut sedap mulut jer! Psstt...BMI budak cikgu pantau...BMI cikgu plak mcm mana yer??? Hahaha....


Pic ni pernah aku tunjuk dalam kelas PK. Korang tahu reaksi budak? Eii comelnya cikgu..Haha..Memang comel tapi...Macam2 penyakit ada!!!


4.09.2011

Ha....Dah Naik??

Pagi ni aku ada sekolah ganti. Seronok bila tgk bilangan pelajar tak ramai. Hehehe...wah pasti relaks lah aku! Sah..memang relaks sebab ada kelas digabung dan aku terkecuali dari mendapat kelas. Ngeee..BEST. Tapi untuk kelas gabung tersebut bermula waktu yang ke 4. Waktu ke 2, aku sempat lagi ada kelas Pendidikan Jasmani dengan pelajar 3RK1/3RK2. Disebabkan cikgu-cikgu banyak aktiviti daerah dan banyak yang keluar..cikgu pj lelaki pun tak ada, aku pun jaga sekali kelas jasmani pelajar lelaki. Budak2 tu plak asyik merengek nak main bola. Sudahnya aku turutkan dan aku bersidai di tepi padang. Hahaha...macam nak berkelah di tepi pantai! Nak amik pic aku malu, sebab budak2 tu dok nengok aku asyik jer kat tepi padang. Sambil bersidai nengok budak2 tu main aku sempat lagi menanda buku. Pelajar perempuan??Huhu ada 4 orang dan semuanya mintak nak siapkan keje KH. Abis je kelas PJ...Zasss...aku terus masuk ke kantin MAKAN. Hehehe pagi-pagi aku dah ambil makanan berat. Makan nasi...Lapar giler...Korang nengok apa yang aku hambik...Haha...nasi, sayur dan lauk ayam berkuah lemak plak tu.


Usai makan aku terus kembali ke bilik guru. Terpandang pulak weight scale kat sebelah meja. Nak timbang lah....Ha...APA???? Dah naik?? 44 kg??? Banyak sgt naik ni. Asalnya berat aku 39 kg jer. Hish melampau betuii. Kalau makan pun abis kuat tambah 1 kg jer... Wah ni dah naik berapa kilo ni? Patut la bila pakai jeans aku dah rasa sendat!!! Huhuhuh Adeh..tak boleh jadik kena slimkan semula badan.



Dalam hati AEROBIK.....Dalam kepala AEROBIK....Dimulut juga aku sebut AEROBIK. Ha....pasni harap2 berat aku ni turun semula. NAIK?? Errr tak mo, tak mo...aku takut jadik gini , macam chipmunk kat bawah ni gemuk dan pendek! Haishh






4.08.2011

SKPM, SJQ...APA MENDA NI?

Huhu naik ajer sekolah lepas MC meja aku dah sepah dengan semua file-file ni..Urghh nak muntah pun ada, nengok bila asyik ada ajer memo atas meja..Mula la kepala pening-pening. Haih...Nak mengeluh tapi fikirkan dah keje..Beban cikgu masa kini! Sudahnya aku usung semua fail balik umah!

Malam-malam gini aku masih lagi dengan keje mengemas kini fail-fail (panitia PJK, KOKU dan PBS SEGAK). Mata ni dah mengantuk tapi bila letak jer kat bantal mula lah teringatkan keje...bangun kembali. Sudahnya kali ni plak aku bukak internet...Lepak2 dan blogwalking ke blog2 kawan-kawan!Haha..keje? Lupakan dulu dah sakit kepala. Alahai SKPM, alahai SJQ.. Aku pun masih blur2 lagi fikirkan dua menda ni...Yang aku tau berkaitan dengan KUALITI...(Eh yer ker???) Kalau ikutkan dalam dua fail ni nanti benda yang sama jugak nak disumbat. Tak ke dua keje?? Ish....tak jadik keje la aku gini! Settle kan esok jer lah...tangguh lagi :P

Dalam dok lawat2 kunjung blog kawan,  terbaca coretannya ghopanya ada jugak kawan yang dok kunjung kita :). Terima kasih Cikgu Hairul Errr...berkunjung jugak ya...Erm...nak blogwalking jap lah..Cuci mata..Daaa..

p/s : jangan tiru mcm kita yer!Tangguh keje sebab tak nak sakit kepala!Hehe...Ngulor je!


4.06.2011

Rindunya Nak Kembali Ke Sekolah!!!

Dah berapa hari aku terperap kat umah gara-gara demam selesema. Last week kena sakit mata... Rindunya dengan anak-anak kat sekolah. Aiseh dah banyak yang tertinggal nak kena cover semula! Sian anak-anakku tu.. Maafkan cikgu..Bukan sengaja :(

Rehat kat rumah pun aku kejap-kejap fikir tentang sekolah. Dah sakit pun tak boleh jugak usirkan kat kepala ni fikir tentang sekolah dan anak-anak di sekolah. Teringat kata-kata GPK KOKU.. "Feesya, rehat aja kat rumah..jangan fikir sgt hal sekolah". Errr tapi....aku tak daya jugak nak usir kat fikiran aku ni fikir anak-anak2 dan keje yang bertimbun!

Esok aku harap aku sembuh dan sihat seperti sedia kala. Rasanya badan ni dah mampu untuk bergerak cergas ke sekolah. Ya Allah...sembuhkan lah hambamu ini. Rindunya nak jejak ke sekolah (macam poyo jer kan???. tapi hakikatnya itu yang aku rasa!!!)

P/S : disedut dr cik yahoo :P

4.04.2011

Lepas Satu... SATU...



Adeh..aku ditahap kritikal. Lepas sakit mata selang dua hari..aku diserang plak dengan demam selesema! Panas satu badan...Saat aku masukkan entry ni aku asyik sok sek sok sek..bukan nangis tapi menahan selesema. Suara aku pun macam itik sudu. Sengau tak terkata. Huhu..Nasib badan. Urghh dah amik ubat tapi lupa mintak MC. Lantak laa...nak gi sekolah jugak. Kang dah tak larat sangat aku mintak MC jer la! Yang penting selagi aku terdaya aku akan pergi jugak ke sekolah mencurahkan ilmu didada pada anak2 bangsa :)

Harap esok anak-anak aku baik-baik belaka. Cikgu sedang demam selesema! Korang jangan nakal2 ya!!!


P/s : mahal giler amik ubat kat klinik malam2...kena kopak RM50. Tak per sakit punya pasal...



4.02.2011

Aku Dah Flat...

Flat..Dah kong..Dah P.E.N.A.T. Itu yang aku boleh katakan sekarang. Penat sebab dua hari berturut selepas aku MC akibat sakit mata, aku ditugaskan pulak bawa budak ke Kejohanan Hoki MSSD Kulaijaya. Balik jer dari hoki aku bergegas pulak ke kelas tuisyen! Pergh rasanya kepala aku skrg ni macam dah bengong-bengong dan tersengguk-sengkuk sbb nak update entry kali ni..Rasanya nanti lah aku update kan korang entry satu lagi ceritakan ttg kejohanan hoki yang baru saja selesai berlangsung petang tadi. Well dah makin kong ni....Mata aku dah makin layu...alamak...alamak...dah nak terpejam! zzzz aku tidur dlu ya!

P/S : photo kat bawah ni tak berkenaan dengan aku. Aku kalau tido cantik lagi dr tu!hahah :P