12.04.2013

Resepi Siput Belitung Masak Lemak Cili Padi dan Belimbing Buluh



Bangun pagi  tengok mak dah keluar dengan abah ke klinik pakar tulang. Yang aku terima adalah order dari mak suruh masak siput sedut dengan belimbing buluh. Mak oiii sudah. Aku bukan selalu masak benda ni. Rasanya 3 thn lepas pernah masak tu pun tolong mak kat dapur. Lauk pauk lain boleh la masak. Teraba jugak cari resepi. Aku google last dapat resepi tapi diubah cara penyediaannya. Jom aku nak kongsi resepinya.

Bahan-bahan
    800gm/ sekilo siput sedut (basuh & buang hujungnya)
    3 ulas bawang merah *
    2 ulas bawah putih *
    1 inci kunyit
    5 biji cili padi (ikut suka) *
    1 mangkuk santan
    1 kiub pati ikan bilis
    5 biji belimbing buluh
    1 batang serai diketuk
    sehelai daun kunyit (hiris nipis)
    secawan air
    garam secukupnya

Cara-cara

1.       Masukkan siput yang sudah dibersihkan & dibuang hujungnya ke dlm periuk bersama bahan yang ditumbuk lumat  (bahan2 yang ditanda *) masukkan juga secawan air dan rebus sehingga sedikit masak/empuk buah belimbing buluh dan siput tadi.
2.       Masukkan santan, kiub ikan bilis & serai. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
3.       Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit perasakan kuah garam secukupnya.
4.       Masak lagi selama 2 minit kemudian tutup api dan taburkan daun kunyit dan sedia untuk dihidang. 

Ta da.... Inilah hasilnya!!
Selamat mencuba.dah pukul 1.23 tghari..Jom tak sabar nak makan dengan nasi panas-panas. Mak pun dah balik dari klinik. Lapar serta merta. OK. Selamat menjamu selera semua.

12.03.2013

Last Day Exam SPM 2013

Hari ni teruja sangat sebab last day untuk mengawas SPM. Paper Bahasa Cina & Bahasa Tamil. Sepanjang jaga exam para pelajar sebuah sekolah ni masih lagi tertib tingkahlaku. Ermm haraplah abis ja paper ni nanti diorang tak berjimba bakar mercun or bertindak luar batasan. Actually seronok juga jaga exam SPM...di samping bertugas boleh jugak kenal2 guru satu daerah. Tambah kenalan. Teringat kali pertama jaga exam SPM di SMK Kulai Besar tahun 2008. 1st posting. Indah dikenang sebab rakan sekerja teramat sporting habis. Ketua pengawas plak guru satu sekolah..yang aku suka..di samping tugas claim masyuk jugak sebab masa mengawas sek aku dulu dah la jauh dalam daerah Kulaijaya..bleh claim elaun harian sebab lebih dari 26 km. Walaupun dah berbeza negeri dan tempat sekarang dan claim lebih rendah..itu tak jadik hal sebab yang penting pengalaman dan ini salah satu cara untuk tengok sekolah orang. Dalam dok jaga exam kita boleh nilai jugak mcm mana sek lain diuruskan. Sambil menyelam minum air org kata. Baik berfikiran di luar kotak pemikiran. Aku tengok di sek yang aku mengawas ni rata2 anak cina...dah nama sekolah cina. Ada juga anak2 India dan Melayu (kumpulan minoriti) yang menjawab peperiksaan sangat tekun. Aku mengawas pusat yg pelajarnya pandai dan sederhan. Jrg nampaknya pelajar ni menidurkan diri kalau tak dapat jawab soalan. Kalau sebelum ni pengalaman pertama dulu pelajarnya lebih banyak tidur dari menjawab. Sempat lagi karang mimpi dalam dewan exam kan? hehe Oklah aku tak nak panjang lebar menaip..ni pun aku curi2 online ja. Aku nak offkan tablet balik kang sambung mengawas. Cukup 10 mins utk update blog. Daaaaa..