12.31.2014

Bali 2014 (Day 3)

Terperap banyak hari dah entry ni. Layankan ja ya :)

Day 3 Kat Bali..Kami patutnya orak langkah ke Pantai Lovina jam 3 pagi. Tapi terpaksa cancel sebab...tak payah lah nak citer kan. Salah satunya sebab cuaca mungkin or sebab Pak Budi (fedup aku dengan cara dia guide kami!). Sudahnya hari ke-3, banyak perubahan pada wisata-wisata yang kami nak kunjung pada hari tersebut. Pukul 8.30 pagi memang aku dah tunggu Pak Budi. Tapi nampaknya lambat 5 minit. Dah muncung aku sedepa tang tu dah. Belom masuk tang lawat wisata lain lagi.

Destinasi pertama kami untuk hari ke-3, kami menuju ke Git-git Waterfall. Perjalanan mengambil masa hampir 3 jam. Tambah dengan kesesakan lagi memang berasap bontot lenguh weh!. Oh ya lupa hari ni (17 Disember) merupakan hari raya bagi umat hindu di sana. They all sambut hari Galungan atau Kuningan. Pada hari raya tu diorang melakukan ritual untuk meraikan kemenangan Dharma melawan Adharma (kebaikan vs kejahatan). Sehari sebelum umat Hindu Bali ni sambut Galungan diorang pasang penjor ~ dibuat daripada buluh melengkung, dihiasi dengan janur dan ada bunga-bunga. Kat bahagian bawahnya ada sanggah. Penjor ni biasanya dipasang/dipancang bahagian depan pintu rumah. Sepanjang jalan memang dapat lihat penjor ni. One more umat Hindu ni siap pakai baju raya lagi..yang lelaki segak dengan baju putih dengan kain batik jawa, manakala perempuan dengan kebaya jarang dan batik pastu siap ada kain warna-warna di pinggang. So sepanjang perjalanan melalui Ubud nak ke Git-git Waterfall memang lah boleh tengok umat-umat ni naik speda motor pergi semayang kat pura yang ada di kampung mereka. Jangan u all tak tau setiap rumah di Bali, setiap kampung mesti ada patung-patung pura (tempat ibadat umah Hindu Dharma). 
Ni ler penjor nya
lek ja depa ni naik speda motor gitu..kikiki

Sampai Git-git menapak ke bawak naik turun bukit untuk ke air terjun. Tak berani sebenarnya nak melangkah ke waterfall yg cantik tu, main tepi gigi air yang ada ja. Sebab...err..diorang dok semayang kat situ. Bau bakar-bakar tu aku pening sket dan gerun pun ada. Tengah hutan kat air terjun plak. Waswas jugak. Nanti dikata tak beradab lalu depan diorang yang dok semayang tu. Sampai aku terdengar di telinga somebody berkata "tumpang lalu". Dalam hati aku plak dok baca surah-surah lazim yang aku ingat. Rehat sekejap cecah-cecah kaki kat dalam air..amik gambar pastu terus blah. Tak kuasa nak duduk lama. Takut sama sebenarnya. Lagipun langit dah kelam. Cepat-cepat aku ajak kawan naik ke atas. Dah sampai atas gerimis mula turun..



sejuk benor airnya kat sini ja aku lepak..takut benornya!

Then patutnya we all gerak ke Bedugul (Kalau kat M'sia macam suasana Cameron Highland, tapi yang Bedugul ni ada tasik). Kat Bedugul ada Ulun Danun Temple. Oleh kerana ada yang tak nak singgah (sedangkan hati aku berkira-kira aku nak singgah), Ok tak apalah. Pujuk hati. Lagipun tak ada apa di sini. Dreamland pun tak dapat pi.. Hmm dalam hati alahai banyaknya tempat skip. Sepanjang jalan aku memang senyap. Memikirkan tempat-tempat yang skip. Banyak faktor yang perlu diambil kira. Tak apa lain kali boleh datang waktu honeymoon nanti!

Kami terus ke destinasi terakhir pada hari tu.. Uluwatu Temple. Sangat cantik tempatnya. Humang aihh kalau korang pi sana boleh tengok tebing tinggi yang menghadap Lautan Hindi. Ambik gambar tepi tebing tinggi tu siap berebut ngan warga China dan Korea. Kat sini kena hati-hati tau sebab memang tak ader tali atau apa-apa yang mengingatkan pengunjung...Kalau korang jatuh nasib laaa...Memang di bawah sana laaa! We all lepak kat sini lama la jugak. Dan di sini korang akan diingatkan supaya menjaga harta benda sebab en monkey memang JAHAT. Sekali dia terpikat dan amik benda korang haaa jenoh korang nak pujuk en monkey tu bagi balik harta korang. Penat-penat pusing Uluwatu, sebelum berangkat balik ke hotel kitorang pekena ayaq nyok yang reganya Rp 15 000 sebijik. 


Tetiba ja tourist ni dok dalam pic yang aku amik. Takperlah dapat model free kiki

Santeknya...terasa macam nak terbang ja kat sini :)

wheeee.....we are here!


Bila tenung balik pic ni ghupa aku macam depa punya ghupa..hahah adik beradik pa???

Lewat petang tu free n easy. Kitorang balik ke hotel berendam dalam kolam. Kawan yang lain pergi ke Kuta Beach (tak boleh mandi pun time tu sebabnya ombak laut memang kuat!). So malam tu sekali lagi jengah HRC. Belikan baju kiriman orang. Dan malam tu jugak aku jalan-jalan cari key-chain buat souvenior. Korang tau apa yang aku nampak kat kedai-kedai kraftangan area Jalan Poppies II menuju ke hotel tempat aku menginap? Hahaha..unik betui ukiran dia. Nantilah korang tengok sendiri aku tau snap ja. Nak ulas erghhh tak kuasa aku. Sensor!!! Tepat kul 10 malam aku ajak kawan balik bilik. Time to mengemas sebab jam 6.35 pagi waktu pulang ke Malaysia...Bubbye Bali. Bisa datang lagi sebab ada banyak lagi tempat yang aku belom jengah!


Last dinner @Kuta :) 


Nasib aku tak terbeli lagi benda alah ni.. omg! dah terpegang tapi bila belek-belek alamak. Letak balik buat muka slamber!!!




12.22.2014

Bali 2014 (Day 2)

Baru hari ni berkesempatan nak post entry tentang percutian aku ke Bali. Ikut itinerary hari kedua ni bermula dengan Tegallalang, Ubud (rice terrace). Hari ni kami ditemani Pak Budi ke sana. Kalau lah aku boleh ulang lagi ke sini memang tak mau amik Pak Budi...Baik lagi Pak Eddy (Pak Edy lagi sporting). Haishh lupakan bab tak puas hati tu sepanjang di Bali penangan Pak Budi ni..Kita share dulu perjalanan manis di sana. Bertolak sewal jam 8.00 pagi sampai di sana pun masih awal. Tak ramai orang. Kedai tepi-tepi jalan jual cenderamata tu pun blom bukak. Yang aku tau turun jer dari kereta terus ku tuju ke bawah. Nak tengak padi bukit ni. Almaklumlah kat Kedah aku tengak padi sawah ja. Cantik view di sini. Tak puas aku menatap keindahan padi huma yang ditanam secara bertingkat-tingkat ni. Maybe orang  lain tak minat tgk view-view (sebab kat Malaysia pun ada??) tapi bagi aku keindahan alam tu sangat payah untuk ku ungkap hanya ucapan Subhanallah, Allahuakbar ja mampu meniti dibibir. 

Cantikkan padi huma ni. Elok jer berteres-teres.
Us @ Tegallalang

Selesai snap gambar kami bergerak ke Bali Pulina. Tak jauh dari Tegallalang (Just 5 mins). Aku mintak Pak Budi singgah sini sebab terbaca kat blog sapa tah tentang kopi luwak ni. Hokey korang kalau nak tau kopi luwak ni spesel sikit. Sebabnya Luwak (musang) ni makan kopi yang bagus-bagus pastu dia berak. Kopi yang tak hadam ni diambil dan diproses menjadi kopi. Haha dengar pun dah geli. Alamak dari najis binatang tu ker..tak palah..Just tgk macam mana kopi ni dibuat ja. Kopi luwak ni mahal ya! Tak di kasi free. Aku pun tak hingin kopi ni. Kat sini ada macam-macam. So korang pun boleh duduk kat sini sambil menikmati kopi/teh/koko for free tengok view yang cantik dari sini.

Bali Pulinas. Yok tengok kopi luwak..Tgk ja ya!
4 of us..tengah tunggu kopi free sampai..
Jeng-jeng...ni kopi/teh/koko yg free..korang boleh cicip ler yang mana sedap!
View sewaktu melayan kopi...cantikkan!

Tak lama di Bali Pulina, kami bergerak ke Kintamani untuk makan tengahari (tak makan pun sebab aku bau masakan mereka pun dah 'bergelora' tekak). Di sini just ambik angin tengok keindahan gunung Batur dari jauh. Gunung berapi ni masih aktif ya! Cantik pemandangan dari sini. Sayup-sayup jer nampak gunung berapi tu. Macam nak duduk lama-lama. Tapi kenangkan kawan yang tak nak duduk lama...ikutkan je lah. 

Sayup-sayup gunung batur dari jauh dari Kintamani 
Gunung Batur
Then terus ke destinasi berikutnya Taman Ayun Temple. Kat taman ni ada kuil di tengah-tengah taman. Cantik! Untuk pengetahuan semua, taman ni terletak di Mengwi. Sempat snap beberapa keping gambar. Dan sempat jugak naik menara tinjau untuk lihat panorama pura taman ayun ni dari sudut atas. Mak gayat sebenarnya tapi naik jugak tangga untuk amik view dari menara atas tu!

Taman Ayun Temple

Jom naik atas!

Pura Taman Ayun view dari tepi tembok

Cek memang tak masuk ke dalam Pura ni..tengok dari atas menara ja lah!

Last pit stop untuk hari ni Tanah Lot. Seriusly aku suka panorama di Tanah Lot. Subhanallah. Baru aku dapat  lihat dengan mata ku sendiri bentuk muka bumi tebing tinggi ~ gerbang laut. Ya...ada bagusnya aku ke sini. Nanti bukak sekolah boleh aku kongsikan cerita ni dengan anak didik aku dalam kelas Geografi. Rasa macam tak nak balik. Nak tengak sunset kat sini...Tapi apakan daya badan dah penat! Balik awal pastu tinjau aktiviti malam di Kuta dan mkn malam di McD. Nasi n ayam ja aku makan. Haha aku sempat snap sikit jer gambor malam tu. Itu pun depan HRC semata-mata nak belikan  T-shirt yang adik n kawan pesan. That's for day 2. Nantikan next entry...Daaa

Sampai juga akhirnya Tanah Lot. :) Muke happy

Selfie manja-manja gitu

View kat sini pun tak kurang cantiknya tau...Best tgk laut luas..

Satu-satunya pura yang berada di tengah laut kat Bali ni. Unik.

Mari belajar geografi...itu namanya gerbang laut.
soping at HRC Bali. Anip halim bukti yer aku dah datang! Bila mau amik baju?
Abaikan pic yang blur janji HRC punya tugu tu  besau k.


                                                                               

12.16.2014

Bali 2014 (Day 1)

Percutian ke Bali dah lama aku rancang dengan kawan baik Raja Norzaima. Asalnya nk gi travel tanpa agent. Tapi memandangkan kami berdua tak pernah travel ke luar by our own..(melainkan dulu waktu kecik family pernah bawak pi medan) so guna khidmat supir  Pak Izmi dari Bali. Ini pun Pak ?? (opss lupa nama) yang kenalkan. Dari travel berdua last-last jadi empat orang (termasuk rakan sekerja selepas berjaya diajak). Kami ke Bali dengan menaiki Air Asia. Haha sebenarnya banyak tragedi kat airport. Oleh sebab tak pernah naik  dan tak biasa dengan keadaan kat KLIA2 kalut dibuatnya aku berempat dengan kawan umpama peserta Amazing Race dah..terkejar-kejar. mananya taknya gate tutup kul 4. Dan lewat seminit dua pun dah tutup. Ingatkan aku n da gang berempat lewat. Rupanya ada lagi pasangan suami isteri yang baru berkahwin lewat (aku usha inai dijari). Masa sampai gate P15 (giler...jauh benar!!!!!!!) tengok-tengok dah ditutup gatenya. huhu sedih weh. Hampa. Last kawan aku usaha panggil pegawai kat kaunter gate sebelah. Nasib baik dapat naik. Tapak jer kaki dalam flight huh..terasa penatnya berlari tak cukup tanah. Hahaha..Sampei terlena sengguk-senguk aku. Sib baik seat sebelah kosong.

Sampai Bali jam 7.40 mlm. Settle isi borang immigration baru leh kluar dari airport. Sampai arrival hall wahhhh...rameinya tertera nama-nama tourist kat kertas di tangan agent. hehe..Berpinar cari Pak Izmi. Skali nampak nama aku eh.....mude lagi Pak Izmi (sebenarnya adik Pak Izmi  iaitu Ady). Dia bawak kita orang pi makan dulu sebelum ke hotel. Makan plak kat tempat yang aku rasanya lebih kurang mahal la jugak sebab sorang ja RM40+ bersamaan Rp 144 457+ termasuk tax. Tobat pasni ajak dia ke gerai tepi jalan ja. haha.. Selesai makan aku ajak Ady cari kartu XL Axiata kat Kuta (kata Ady diorang bukak kedai sampai pukul 11). Tak nak la aku rooming ni kan tak pasal balik dari Bali bil cecah ratusan ringgit. Heh tak kuasa. Baik cari simkad diorang kan dh ler murah Rp 15000. aku topup Rp 50000 = RM13 kot utk call my en tunang and online sepanjang berada kat sini. Dah penat kat kedai phone terus ke hotel. Woww..cantik jugak Bali Sandy Resort. Bilik pun besar. Pueh hati... Oklah aku belanja selfie ja lah yer. Tak larat nak taip. Penat dan mengantuk bahana race kt KLIA2. kikiki...Adioss layan! Jumpa lagiii daaa....


muka penat selepas "amazing race" kat klia2 tapi maintain cute!

we all dah tiba di Ngurah Rai International Airport :)

dinner kat sini standard mahal mcm makan kat secret recipe jer! bagi aku tetap mahal sbb jenis aku makan kat warung lagi jimat!!!
salah letakkan sudu aku tuu...tu makna dah selesai mkn. lupakan etika mkn! kiki tgk ikan tu pun dah kenyang!



beli simkad dolu..wajib!


Ikuti Bali Day 2


12.09.2014

Packing List Untuk Female Traveller

Selama ni aku dok tercari-cari senarai packing untuk female traveller until one of my friend Rozek Ruzaini post dalam  Malaysia's Female Backpackers & Traveller tentang packing list untuk female traveller ni. Lagipun aku baru-baru nak mencuba travel ke luar ni. Kadang-kadang buntu gak sebab semua benda rasa macam perlu jer. Almaklumla selama ni dok pi jalan-jalan dalam Malaysia ni segala mak nenek aku angkut :P. Naik kereta plak haha..memang senang aku angkut itu ini. Tapi kali ni aku cuba-cuba angin luar takkan nak angkut semua benda kot kan? Alahai...mau kena charge lebih-lebih nanti bila luggage melebih-lebih beratnya. 

Yang packing list ni aku cedok dari Rick Steves List tetapi aku tambah dan olah ikut kesesuaian Muslimah cam kita ni. Takkan nak handuk jugak skirt-skirt2 pendek tu kan??haha

Listnya :

  1. 2 pasang kasut ~ satu yang terbuka/satu tertutup
  2. 1 pasang rainproof jacket
  3. 2 pasang seluar kalau boleh amik la yang cotton sebab senang nak cuci cepat plak     kering bila dibasuh kan!
  4. 4 pasang stokin ~ jangan ler sepasang jer bawak haha..idak ler nak bau bacin kaki awok tu!
  5. 1 baju renang ~ hatni yang muslimah ade kan?
  6. Bra
  7. 5 pasang seluar dalam ~ senang pakei jer yang pakai buang
  8. 4-6 pasang t-shirt
  9. 2 pasang cardigan
  10. 3 pasang tudung ~ bawak jer yang senang match dengan semua baju.
  11. Kain telekung
  12. Baju tidur
  13. Skirt labuh ~ in case kalau kita lawat tempat2 ibadat kadang-kadang kena pakai kain
  14. Toiletries  ~ Ikut ler korang nak packpack apa. Kalau boleh guna jer yang travel pack. Perlu ingat sesetengah hotels kat negara luar tak provide benda alah ni.
  15. Ubat-ubatan Bubuh jer lam pill organizer and jangan lupa tulis preskripsi ubatan tersebut

Cukup ker? Haha..bila aku tgk list ni balik. Macam tak cukup ja aku bawak. Oh ho...one more aku lebih selesa bawak pad sendiri kot-kot time tu bendera jepun datang menjengah. Haha.. spare jer 3 keping. Tak cukup jer kat negera yang kita tuju tu pun ada jual kan. Hehe.. Yang penting pack it light!

Hokey nak lebih detail korang check sendiri la kat Rick's Packing List . Aku nak pack plak barang-barang aku. Haha...excitednya nak ke bali. Pas bali ke Krabi plak. Tunggu lah entry travelogue BALI-KRABI 2014. 

Travel Pack List. Korang check ler mana yang perlu!

12.07.2014

Projek DIY E-day

Projek DIY untuk engagement ni aku mula awal dari sebelum cuti sekolah lagi. Tak silap aku dari bulan 9 hari tu. haishh...excited bebenor nak tunangnya. hahah....belum masuk kawen lagi kalau boleh semua aku nak deco sendiri diy sendiri. Baru puas hati. Setiap kali kluar ngedate ngan 'encik hatiku' confirm kedai A tu Z kat Seberang Jaya tu aku jengah. Tengok2 jeling walaupun waktu tu blom masuk gaji. Murah-murah. hehe...kena plak aku memang minat bab-bab hias ni! Dulu sewaktu kat johor perkahwinan kawan atas kawan, aku ler kena diy secara bidan terjun (atas permintaan rakan) and then start dari tu terus jatuh hati deco-deco ni. DIY aku bermula dari buat bunga kertas cenggini..
bunga ni aku buat guna creep paper jer!
 Aku buat bebanyak. Nak tengok cara-caranya senang jer bersepah banyak kat youtube. Aku sharekan kat sini ya diy bunga kertas . Gigih bebenor weh kadang-kadang aku amik masa lapang tunggu budak dok berpersatuan, aku kelebet bunga ni. Sampai siap. Akhirnya tada....
aku tempah cookies tu kat klang..jauh tau pastu deco

hantaran coklat. yummy....

cupcake ni made by adeq (nurhijriah rejab)
Okey tu antara hantaran yang aku buat, errr bakul buah dan satu lagi hantaran aku  tak masukkan pic. Tak sempat nak capture picture. kikiki. Hantaran settle. Then tungkus lumus plak buat goodie bag. Disebabkan e-day aku ni gabung tiga event (akikah anak sedara, tahlil, my e-day) so kat tag yang aku lekat tu letak jer mana yg aku ingat. Yang ni aku print guna ink biasa jer. Settle.

benda alah ni aku beli rasanya 50 keping xsampai RM5.

done akhirnya. hihi.. :)

That's all bab diy e-day aku ni. Malas nak cara dah...ngantuk. Mama, abah, adik-adik n kawan-aku yang bertandang kat umah malam ni dah tido. So sleepy....nite ya. Esok maknanya aku akan selangkah menuju ke hadapan kikiki. Alamak berdebarnya. Wink wink.

12.05.2014

Demam Bertandang


Dalam dok mengira hari e-day, hari nak bercuti-berjimba, tetiba demam bertandang. Ok positifkan diri. Allah sayangkan hambaNYA sebab tu lah diuji apabila kita alpa (sesungguhnya dalam kita sedar xsedar adakalanya kita alpa). Sakit-sakit aku kena gagahkan jugak. Banyak benda kena settlekan. E-day dah tak lama. Nasib baik segala hantaran tu aku dah siap-siapkan gubahan tapaknya sebelum cuti sekolah. Tinggal nak letak barang jer. Masalahnya barang, buah dan sebagainya aku blom beli.  Then mintak permisi mak abah nak kluar ngan 'encik hatiku' shopping dan kebetulan memang nak hantar kereta pasang lips dan skirting. Hahaha gugur rambut aku kau nyah berhabis dekat 1K lebih tuk kereta jer...dushh..alamak kena simpan lain la tuk kawen!

Dok pasang aksesori kereta aku rasa macam tak sedap badan. Muke aku...jangan citer lah sememeh tahan panas. Ya...rasanya semakin panas badan. Batuk plak menjadi-jadi. Abih pasang jer aksesori tu aku ajak 'encik hatiku' pegi klinik. Tak tahan weh..koi menjadi-jadi plak batuk berirama aku ni. 'Encik hatiku' plak suggest Poliklinik Lau & Goh dekat pekan Kulim. Check punya check doc cakap badan aku suhu badan naik n nafas aku berbunyi..paru-paru ada infection ler tu. hoho...mau taknya siap kahak lagi.. Satu yang aku nak share kat sini the doctor is so nic. Lembut ja cakapnya. Sejuk tetiba badan ni haha...tenang ja hati. This chinese doctor memang sangat baik. Mulanya dia panggil aku puan hihi then after she noticed that i'm not married yet dia minta maaf sebab panggil puan haha.. its ok doktor. At the age 33 supposed aku dah kawen. I tau I nampak matured kikiki...haishh 

Oklah tak nak membebel panjang-panjang. Nak tido awal. Esok dah janji dengan kawan yang nak datang pasang pelamin. Nanti aku upload lagi the story. Sebelum tu nak makan dlu. Tengok ni banyak pulak ubatnya. Liatnya nak makan ubat. Tapi nak baik kan, layanlan ja lah!










10.30.2014

Aplikasi Powtoon Salah Satu Medium Untuk Menarik Minat Pelajar Dalam Multimedia

Pernah dengar aplikasi powtoon??? Powtoon merupakan aplikasi internet yang menarik untuk mereka yang berminat membuat video animasi dan persembahan. Senang saja daftar akaun secara percuma dan kita boleh bina video animasi. Actually cara-cara membuat video animasi dan persembahan juga disertakan dan kita boleh simpan atau kongsikannya di youtube.

Disebabkan aku ni memang suka bab-bab internet multimedia bagai. Aku buat ABM geografi (slide yang selalu aku guna dalam kelas) banyak-banyak. Dan tak tersangka aku dapat promo untuk langgan powtoon premium secara percuma. Best weh guna aplikasi animasi ni untuk buat slide. Tak jemu untuk mengajar. Budak-budak pun suka. Bila aku selalu sgt guna sampai satu tahap aku nak kongsi ilmu jugak kat budak-budak gunakan aplikasi ini untuk hasilkan kerja PBS mereka bab 16 " perkembangan sistem perhubungan di Malaysia". So aku suh depa gunakan aplikasi ni untuk hasilkan pembentangan multimedia. Ok gak kan. Dah dalam era teknologi ni kena jugak ajar pelajar-pelajar serba sedikit pasal teknologi komputer ni. Tak der lah depa blur sgt..Sbb yang ada yang tau asyik online fb, main game tu jer kan. Kalau suh pelajar hasilkan satu kerja menggunakan teknologi ni bagus juga.

Sepanjang mengajar kelas geografi, aku amik 2 weeks untuk suruh pelajar hasilkan projek multimedia ni. Macam-macam ragam. Pening jugak nak tgk dan ajar person by person. Budak sekarang diorang memang pandai multimedia. Ya aku tahu tu..tapi kebanyakkan tahu hanyalah yg melalaikan ja. Kalau suruh pelajar guna publisher, misrosoft word buat folio kita bagi spesikasi : font apa, size apa, spacing berapa hah.. ada yang selalu online fb tu mula terpinga-pinga. Tak caya cubalah kat anak murid sendiri. Hehe. Sebab hasilnya nanti tak seperti yang kita harapkan erghh..

Berbalik pada powtoon actually aku nak kongsikan hasil kerja pelajar aku. Memang boleh bagi band 6 lah. Mostly pelajar (bukan kelas yang aku ajar) yang selalu stay selepas waktu sekolah ngn aku kat bilik ICT semuanya nak try buat powtoon. Animasi ni memang menarik. Trylah google dan godek-godek aplikasi tu untuk buat slide untuk bahan bagi pdp. Tak rugi pun. Tapi bersabo yer kalau mula-mula guna memang kita tension hehe. Lama-lama kita asyik terperap depan pc tau. Serius teruja ja dok buat bahan banyak-banyak. Jom tgk pelajar aku ralit buat powtoon ni dalam kelas sampai aku snap pic pun tak sedar.

Kusyuk kan anak-anak ni? Selalu pantang nampak aku angkat kamera mesti ada peace punya.

Ni aplikasi powtoon tu. Nampak macam slide powerpoint sekali imbas


Jom kita lihat hasil kerja mereka dalam bidang multimedia. Di bawah ni hasil kerja Luqman Haqim



Yang ini hasil kerja hanan adlina..Ya anak cikgu suka!


Counting The Days To Travel

Waktu free sebelum dan selepas kelas selalunya aku rajin sediakan bahan ABM. Hujung tahun macam ni semua kelas dah habis silibus. Tinggal hanya untuk ulangkaji sebelum exam akhir tahun minggu depan. Aku dah siap marking pbs.So skrg hanya sibuk dengan sesi memasukkan penilaian tersebut dalam sistem offline.Sambil dok buat keje otak dah mula menerawang ke luar negara hanya jasad sahaja di depan meja di bilik guru. Kenapa? Mood cuti dah mula nak menguasai diri. Ya...i'm counting the days. Tak sabar rasanya nak travel secara backpack. Sungguh dulu teringin nak pergi luar negara. Tapi keadaan tak pernah mengizinkan. Kalau pergi pun dulu-dulu sebelum mama sakit ke luar negara tu pun pergi MEDAN. Alhamdulillah bila dah balik ke negeri asal mengajar di sini, banyak dapat aku selesaikan satu persatu dan diberi jugak dengan mudah dan senang untuk merancang travel ke luar. 

TRAVEL BACKPACK. Masa dok Johor selalu tgk this females teacher rozekruzaini (female backpackers) travel ke beberapa negara. Bila lihat rakan aku ni gemar travel SPIRIT NAK MENGEMBARA tu meresap dalam jiwa (Ceewah..rozek i puji u!). Kali ni banyak perkara yang perlu disediakan sebelum nak travel. Perancangan kena rapi. Dan berminggu-mingu jugak aku dok buat study tentang negara yang nak aku pi tu. Dari segi budaya, makanan, tempat tinggal macam-macam lah aku kena study. Kalau pi guna agen pelancongan tak kisah dah ke mana hendak dituju sebab semuanya termasuk dalam itinerary kan..kalau sendiri ker semua kena settle sendiri. Tempat penginapan, tempat makanan halal, tempat lawatan, supir dan kereta sewa semasa di sana haish serba serbi lah kena carik dan study. Banyak jugak blog yang aku lawati dan kunjungi untuk study tentang negara yang akan aku lawati nnti. Antaranya blog nurul harnani , MariaHoney dan LUV Serba banyak TIPS & INFO yang aku peroleh. Boleh jadikan guide untuk ke sana nanti. Sebenarnya banyak lagi blog atau laman yang aku ikuti terutama untuk backpackers. 

Okay..tinggal lagi sebulan lebih (45 hari) sahaja lagi. Sampai aku letak counter widget kat blog tu. Poyo jer kan kikiki. Permisi diri dulu yaa  Nak isi borang kebenaran keluar negara jap. Kang ketua jabatan tak benarkan plak. Hihi..daaaa :)


Jom tenung dulu peta Bali...

10.29.2014

Program Pemimpin Muda Sukan

Dua hari aku attend program pemimpin muda sukan menemani anak-anak didik dari 28-29 di PKG Sg Ular, Kulim. Best!! Sebabnya pengisiannya mendidik pelajar menguruskan sendiri kelab sukan di sekolah. Dengan menghadiri program ni automatically guru, 2 org pelajar tu tahun depan kna tubuhkan kelab. So guru sebagai penasihat dan seorang pelajar sebagai pengerusi, manakala sorang lagi naib pengerusi. Bertambah jugak portfolio aku di sekolah untuk tahun depan. Nak letgo yang mana ya? huhu... Dalam program ni ada ice breaking, modified game mcm2 pengisiannya. Balik nanti pelajar tersebut at least ada sedikit pendedahan bagaimana nak adakan aktiviti dan bagaimana nak uruskan sukan. Mudahkan pengurusan aku sebagai setiausaha sukan. At least ada pelajar yang tahu dari segi pengurusan sukan. Guru bertindak sebagai tutor. Sebut pasal ni , teringat zaman sewaktu sekolah dolu-dolu pelajar yang uruskan sesuatu kelab atau aktiviti, cikgu hanya bertindak sebagai tutor ja. Nampaknya sekarang baru nak lahirkan dan gilap semula potensi pelajar dalam melaksana dan memimpin sesuatu kelab. Bab nak laksanakan di sekolah aku..alhamdulillah maybe kekangan kurang sebab pelajar-pelajar ni mampu untuk menjalankan aktiviti di bawah pengawasan dan pemantauan guru. Di hari kedua program pemimpin muda sukan ni.. mmg dapat tgk pelajar-pelajar dr sekolah sekitar kulim, handle dan kelolakan modified game. Seriusly depa memang kreatif. Kadang-kadang tak terjangkau oleh cikgu mcm aku ni. Ok jom layankan picture sepanjang dua hari meneman pelajar tersayang kursus. Layan!!