10.30.2014

Aplikasi Powtoon Salah Satu Medium Untuk Menarik Minat Pelajar Dalam Multimedia

Pernah dengar aplikasi powtoon??? Powtoon merupakan aplikasi internet yang menarik untuk mereka yang berminat membuat video animasi dan persembahan. Senang saja daftar akaun secara percuma dan kita boleh bina video animasi. Actually cara-cara membuat video animasi dan persembahan juga disertakan dan kita boleh simpan atau kongsikannya di youtube.

Disebabkan aku ni memang suka bab-bab internet multimedia bagai. Aku buat ABM geografi (slide yang selalu aku guna dalam kelas) banyak-banyak. Dan tak tersangka aku dapat promo untuk langgan powtoon premium secara percuma. Best weh guna aplikasi animasi ni untuk buat slide. Tak jemu untuk mengajar. Budak-budak pun suka. Bila aku selalu sgt guna sampai satu tahap aku nak kongsi ilmu jugak kat budak-budak gunakan aplikasi ini untuk hasilkan kerja PBS mereka bab 16 " perkembangan sistem perhubungan di Malaysia". So aku suh depa gunakan aplikasi ni untuk hasilkan pembentangan multimedia. Ok gak kan. Dah dalam era teknologi ni kena jugak ajar pelajar-pelajar serba sedikit pasal teknologi komputer ni. Tak der lah depa blur sgt..Sbb yang ada yang tau asyik online fb, main game tu jer kan. Kalau suh pelajar hasilkan satu kerja menggunakan teknologi ni bagus juga.

Sepanjang mengajar kelas geografi, aku amik 2 weeks untuk suruh pelajar hasilkan projek multimedia ni. Macam-macam ragam. Pening jugak nak tgk dan ajar person by person. Budak sekarang diorang memang pandai multimedia. Ya aku tahu tu..tapi kebanyakkan tahu hanyalah yg melalaikan ja. Kalau suruh pelajar guna publisher, misrosoft word buat folio kita bagi spesikasi : font apa, size apa, spacing berapa hah.. ada yang selalu online fb tu mula terpinga-pinga. Tak caya cubalah kat anak murid sendiri. Hehe. Sebab hasilnya nanti tak seperti yang kita harapkan erghh..

Berbalik pada powtoon actually aku nak kongsikan hasil kerja pelajar aku. Memang boleh bagi band 6 lah. Mostly pelajar (bukan kelas yang aku ajar) yang selalu stay selepas waktu sekolah ngn aku kat bilik ICT semuanya nak try buat powtoon. Animasi ni memang menarik. Trylah google dan godek-godek aplikasi tu untuk buat slide untuk bahan bagi pdp. Tak rugi pun. Tapi bersabo yer kalau mula-mula guna memang kita tension hehe. Lama-lama kita asyik terperap depan pc tau. Serius teruja ja dok buat bahan banyak-banyak. Jom tgk pelajar aku ralit buat powtoon ni dalam kelas sampai aku snap pic pun tak sedar.

Kusyuk kan anak-anak ni? Selalu pantang nampak aku angkat kamera mesti ada peace punya.

Ni aplikasi powtoon tu. Nampak macam slide powerpoint sekali imbas


Jom kita lihat hasil kerja mereka dalam bidang multimedia. Di bawah ni hasil kerja Luqman Haqim



Yang ini hasil kerja hanan adlina..Ya anak cikgu suka!


Counting The Days To Travel

Waktu free sebelum dan selepas kelas selalunya aku rajin sediakan bahan ABM. Hujung tahun macam ni semua kelas dah habis silibus. Tinggal hanya untuk ulangkaji sebelum exam akhir tahun minggu depan. Aku dah siap marking pbs.So skrg hanya sibuk dengan sesi memasukkan penilaian tersebut dalam sistem offline.Sambil dok buat keje otak dah mula menerawang ke luar negara hanya jasad sahaja di depan meja di bilik guru. Kenapa? Mood cuti dah mula nak menguasai diri. Ya...i'm counting the days. Tak sabar rasanya nak travel secara backpack. Sungguh dulu teringin nak pergi luar negara. Tapi keadaan tak pernah mengizinkan. Kalau pergi pun dulu-dulu sebelum mama sakit ke luar negara tu pun pergi MEDAN. Alhamdulillah bila dah balik ke negeri asal mengajar di sini, banyak dapat aku selesaikan satu persatu dan diberi jugak dengan mudah dan senang untuk merancang travel ke luar. 

TRAVEL BACKPACK. Masa dok Johor selalu tgk this females teacher rozekruzaini (female backpackers) travel ke beberapa negara. Bila lihat rakan aku ni gemar travel SPIRIT NAK MENGEMBARA tu meresap dalam jiwa (Ceewah..rozek i puji u!). Kali ni banyak perkara yang perlu disediakan sebelum nak travel. Perancangan kena rapi. Dan berminggu-mingu jugak aku dok buat study tentang negara yang nak aku pi tu. Dari segi budaya, makanan, tempat tinggal macam-macam lah aku kena study. Kalau pi guna agen pelancongan tak kisah dah ke mana hendak dituju sebab semuanya termasuk dalam itinerary kan..kalau sendiri ker semua kena settle sendiri. Tempat penginapan, tempat makanan halal, tempat lawatan, supir dan kereta sewa semasa di sana haish serba serbi lah kena carik dan study. Banyak jugak blog yang aku lawati dan kunjungi untuk study tentang negara yang akan aku lawati nnti. Antaranya blog nurul harnani , MariaHoney dan LUV Serba banyak TIPS & INFO yang aku peroleh. Boleh jadikan guide untuk ke sana nanti. Sebenarnya banyak lagi blog atau laman yang aku ikuti terutama untuk backpackers. 

Okay..tinggal lagi sebulan lebih (45 hari) sahaja lagi. Sampai aku letak counter widget kat blog tu. Poyo jer kan kikiki. Permisi diri dulu yaa  Nak isi borang kebenaran keluar negara jap. Kang ketua jabatan tak benarkan plak. Hihi..daaaa :)


Jom tenung dulu peta Bali...

10.29.2014

Program Pemimpin Muda Sukan

Dua hari aku attend program pemimpin muda sukan menemani anak-anak didik dari 28-29 di PKG Sg Ular, Kulim. Best!! Sebabnya pengisiannya mendidik pelajar menguruskan sendiri kelab sukan di sekolah. Dengan menghadiri program ni automatically guru, 2 org pelajar tu tahun depan kna tubuhkan kelab. So guru sebagai penasihat dan seorang pelajar sebagai pengerusi, manakala sorang lagi naib pengerusi. Bertambah jugak portfolio aku di sekolah untuk tahun depan. Nak letgo yang mana ya? huhu... Dalam program ni ada ice breaking, modified game mcm2 pengisiannya. Balik nanti pelajar tersebut at least ada sedikit pendedahan bagaimana nak adakan aktiviti dan bagaimana nak uruskan sukan. Mudahkan pengurusan aku sebagai setiausaha sukan. At least ada pelajar yang tahu dari segi pengurusan sukan. Guru bertindak sebagai tutor. Sebut pasal ni , teringat zaman sewaktu sekolah dolu-dolu pelajar yang uruskan sesuatu kelab atau aktiviti, cikgu hanya bertindak sebagai tutor ja. Nampaknya sekarang baru nak lahirkan dan gilap semula potensi pelajar dalam melaksana dan memimpin sesuatu kelab. Bab nak laksanakan di sekolah aku..alhamdulillah maybe kekangan kurang sebab pelajar-pelajar ni mampu untuk menjalankan aktiviti di bawah pengawasan dan pemantauan guru. Di hari kedua program pemimpin muda sukan ni.. mmg dapat tgk pelajar-pelajar dr sekolah sekitar kulim, handle dan kelolakan modified game. Seriusly depa memang kreatif. Kadang-kadang tak terjangkau oleh cikgu mcm aku ni. Ok jom layankan picture sepanjang dua hari meneman pelajar tersayang kursus. Layan!!