6.11.2015

Bangkok June 2015 : Day 2

Selama 16 jam lebih atas train akhirnya tepat pukul 11 sampai la kami ke bumi Bangkok. Wah akhirnya!!Hehe aku xpercaya ku jejak Bangkok. Kikiki Pengalaman naik keretapi berbelas jam akhirnya kaki ku ini menjejak bumi Bangkok. J Tak sabar nak cari makan untuk isi perut. Lapaq bak hang. Sampai kat Hua Lamphong Train Station aku try cari kat food court train station tu makanan halal. Ada seperti yang aku search internet. But xdapatlah nak beli sbb aku pening memikirkan baunya bercampur aduk. Hehe..actually kat situ non halal food n halal food duduk dalam satu food court dan bau “lembu kaki pendek” lebih menyengat. Serta merta tekak aku kembang. Baik aku cari makan di luar.

Kata putus diambil..kami terus ke hotel dan check in dulu. Kami naik teksi ke Phra Athit Road (Charge 200baht). Hotel yang aku book dekat booking.com ERAWAN HOUSE terletak di lokasi strategik. Tak jauh dari Khao San Road dan Grand Palace. Jalan kaki jer sebenarnya. Boleh eksesais..haha. Selepas check in, mandi dan solat sebagainya, baru kami keluar mencari makan. Puas keliling Khao San Road last2 tanya local people baru la dia bgtau kat area situ ada satu tempat makan halal food. Payah benar jugak nak cari halal food. Kat hotel kami ada satu halal food restaurant “ROTI MATABA”. Tapi kaukena beratur ler sebab ramai yang nak makan situ.. and the place is too limited. Mcm lonely planet punya tempat.  Kenyang makan noodle beef soup baru ler kami bergerak ke Grand Palace. Kali ni kami amik tuk tuk. Actually tuktuk sebenarnya mahal diorang akan letakkan harga pemula 200baht. Pandai-pandai la korang tawar. Hehe seronoknya bawak kawan aku yang sorang ni jenis suke menawar.. sengih2 tawar2 manja.. Ha kan dah dapat murah haha

Map to Erawan House

Erawan House's Pamplet. Suggest aku pi sini layanan superb!

Sampai depan Grand Palace kami xbuang masa, n then masuk ke dalam dan bayar fee sebanyak 500baht. Mahai woiii RM50 sekali masuk. Layan ja lah. Dah mai dah. Kebetulan semasa menjengah ke Grand Palace, hari tersebut rupanya merupakan “Holy Buddha Festival”. So upacara keagaamaan diadakan secara rasmi di Grand Palace ini. Jangan tak tau yer sebenarnya Grand Palace merupakan bekas istana raja. Besar betul istana dalam tuh. Puas menjengah dalam tu kira2 tak sampai sejam kami diarahkan keluar kerana upacara keagamaan akan berlangsung sebentar lagi. So terpaksa mencari jalan keluar. Untuk pengetahuan korang, kami sempat tgk askar diraja berkawad masuk ke Grand Palace. Segak-segak plak abang siam ni kan hehhe..

Pemandangan dalam Grand Palace. I love it!

Camera...Action!
Peace...

Senibina bercorakkan siam
Segak tak abang-abang askar ni?

Selesai menjelajah Grand Palace  kami rehat-rehatkan diri minum air kelapa sambil tengok sekawan burung merpati di hadapan park yang berada betul-betul hadapan pintu masuk Grand Palace. Banyak giler burung tersebut..Takut pun ada. Lepas tu mula la rasa fefeling hehe mcm kat Trafalgar Square, London hahahBerangan kan!!

Sekawanan burung merpati ...merenyut weh!

Actually I ni penakut burung..haha



Setelah beberapa minit menghabiskan masa tgk burung merpati liar kami bergerak berjalan kaki (kononnya) untuk ke Khao San Road. Tak jauh pun actually tp memikirkan nak kena lintas jalan raya yang besar itu.. Akhirnya mengalah ambik tuk tuk. Duit lagi.. Hai. Kena 100 baht. Perkara yang syok di Khao San Road tengok kedai-kedai bermacam-macam jualan. Murah weh. Tp pandai-pandai la korang tawar menawar. Khao San Road ni syurga backpackers. Cuma aku tak gemar lepak mahupun ambil hotel di sini walaupun digelar syurga backpacker sebab aku tak suka hiruk piruk di malam hari. Banyak pub..Muzik kuat. Haih..Macam mana nak rehat kalau seharian berjalan sedangkan keesokan penuh dengan agenda lain? So bayangkan kemeriahan jalan ini di malam hari. Yang teguk air arak tu faham-faham la..belum pun malam dah nampak ada yang “pening-pening lalat” bahana dek air tersebut. So lebih selesa aku amik hotel yang tak jauh dr Khao San Road tp masih lagi di laluan utama. Beberapa jam berlalu, akhirnya kami balik ke hotel. Rehat. Esok menuju ke Ayutthaya pula. J



Naik tuktuk sila tawar menawar ye!
 i luv Khaosan :p Syurga Backpackers tuuu haha Really?

6.07.2015

Bangkok June 2015 : Day 1

Haip..haip..haip..kembali bersiaran selepas kembali travel dari Bangkok. Kali ni travel berdua juga dengan bff Raja Norzaima. Seawal jam 6.40pagi kami dah tercegat dekat tol Taman Sejati. Van yang akan bawa kami ke Hatyai memang tepat. Asalnya perancangan aku nak naik keretapi tetapi apakan daya.. hehe lambat sgt beli tiket. Amik kau sekali tiket abis. So terpaksa guna alternatif lain amik van ke Hatyai. Then dari Hatyai baru amik train ke Bangkok. 

Okay sambung citer perjalanan kami ke Hatyai mengambil masa dalam dua jam. Sebelum tu berhenti di Changlun. Uncle van isi kan departure/arrival card. Tung tang tung tang..cop sana sini semua urusan kat sempadan settle jam 10pagi. Dalam pukul 11 dah sampai Hatyai.

 Iniler rupanya departure card. kena isi tak silap dengan insurans semua skali 70baht
Disebabkan perut terlalu lapar, tiba di Hatyai aku cari kedai makan dlu. Tak susah nak cari halal food dekat Hatyai bersepah! Kat depan stesen keretapi ada dua kedai bersebelahan. Aku suka jengah Dapor Muslim. Tuannya ramah dan pandai cakap melayu. Makan di sini bagi aku  harganya bolehlah..mahal idak its depend on your pocket. Kehkehkeh. Aku makan nasi putih, paprik ayam, stew daging n air teo o ais RM13 (130Baht). 


130baht mahai ke idak? tepok le poket sendiri yer!
Train aku ke Bangkok bertolak jam 2.45 petang. Pergh delay tunggu dekat 2 jam lebih. Bosan weh!dok cangok ler aku ngan kawan kat train station tu. Hehe. Tak tahu platform mana xper..ada banyak officer bertugas. Depa boleh bantu. Hehe tenggelam punca gak sebab trainnya mcm tak terurus. Car 12 tapi aku tgk tak der plak car 12 heheh. Lantak la labu janji officer kat situ dah membantu. Dan masuk ke koc yang betul. J. Untuk pengetahuan semua, perjalanan dari Bangkok ambil masa lebih 16 jam. Whatt 16 jam?? Hehe adventure tuh. Aku amik sleeper. Puas tido tungging tebalik ataih train haha.. Puas benau aku tido..bila bangun tak sampai-sampai lagi. Pukul 11 pagi esok baru ler menjejak Bangkok. Heh terasa nak travel by train? Kalau sanggup berlama-lamaan atas train dipersilakan. hehe

Berdua ke mana saja kita travel
Us again.. Sebelum train tiba untuk ilangkan bosan
Bangkok yok..hehe