6.07.2015

Bangkok June 2015 : Day 1

Haip..haip..haip..kembali bersiaran selepas kembali travel dari Bangkok. Kali ni travel berdua juga dengan bff Raja Norzaima. Seawal jam 6.40pagi kami dah tercegat dekat tol Taman Sejati. Van yang akan bawa kami ke Hatyai memang tepat. Asalnya perancangan aku nak naik keretapi tetapi apakan daya.. hehe lambat sgt beli tiket. Amik kau sekali tiket abis. So terpaksa guna alternatif lain amik van ke Hatyai. Then dari Hatyai baru amik train ke Bangkok. 

Okay sambung citer perjalanan kami ke Hatyai mengambil masa dalam dua jam. Sebelum tu berhenti di Changlun. Uncle van isi kan departure/arrival card. Tung tang tung tang..cop sana sini semua urusan kat sempadan settle jam 10pagi. Dalam pukul 11 dah sampai Hatyai.

 Iniler rupanya departure card. kena isi tak silap dengan insurans semua skali 70baht
Disebabkan perut terlalu lapar, tiba di Hatyai aku cari kedai makan dlu. Tak susah nak cari halal food dekat Hatyai bersepah! Kat depan stesen keretapi ada dua kedai bersebelahan. Aku suka jengah Dapor Muslim. Tuannya ramah dan pandai cakap melayu. Makan di sini bagi aku  harganya bolehlah..mahal idak its depend on your pocket. Kehkehkeh. Aku makan nasi putih, paprik ayam, stew daging n air teo o ais RM13 (130Baht). 


130baht mahai ke idak? tepok le poket sendiri yer!
Train aku ke Bangkok bertolak jam 2.45 petang. Pergh delay tunggu dekat 2 jam lebih. Bosan weh!dok cangok ler aku ngan kawan kat train station tu. Hehe. Tak tahu platform mana xper..ada banyak officer bertugas. Depa boleh bantu. Hehe tenggelam punca gak sebab trainnya mcm tak terurus. Car 12 tapi aku tgk tak der plak car 12 heheh. Lantak la labu janji officer kat situ dah membantu. Dan masuk ke koc yang betul. J. Untuk pengetahuan semua, perjalanan dari Bangkok ambil masa lebih 16 jam. Whatt 16 jam?? Hehe adventure tuh. Aku amik sleeper. Puas tido tungging tebalik ataih train haha.. Puas benau aku tido..bila bangun tak sampai-sampai lagi. Pukul 11 pagi esok baru ler menjejak Bangkok. Heh terasa nak travel by train? Kalau sanggup berlama-lamaan atas train dipersilakan. hehe

Berdua ke mana saja kita travel
Us again.. Sebelum train tiba untuk ilangkan bosan
Bangkok yok..hehe 

4 comments:

  1. seronoknya boleh travel sini sana..

    ReplyDelete
  2. biasa je izzeyda kalau ada kelapangan je travel ni. asal cuti sekolah memang feesya travel.

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280

    WhatsApp : +6282214441280

    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280

    WhatsApp : +6282214441280

    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

    ReplyDelete