7.21.2015

Bangkok June 2015 : Day 4

Hi gais! Buat apa? Harap-harap semua sedang bergembira menyambut Syawal sekarang ni. Ok hari ni aku nak sambung cerita travelog pi Bangkok tempohari. Day 4 ni merupakan hari terakhir di Bangkok sebelum bertolak ke Hatyai untuk jelajah Hatyai 1 Day tour.

Lepas subuh, bermalas malasan lagi untuk bersiap. Pukul 8 baru keluar. First stop kami adalah Bangkok Art and Culture. Actualy tak de dalam iti pun nak tengok art and culture kat sini, tapi sementara menantikan Siam Discovery Centre bukak so lepak lah sini dlu. Yes duduk di tengah kota Bangkok macam rasa dok kat KL. Dengan sistem train mcm lrt apa semua tu. Hehe..tetiba masa tu feeling ada kat KL. Muahaha..

Solo Exhibition in Bangkok Art & Culture

Wuweee..seksinya! I love this pic

Sedang menghayati hasil seni dengan tekun

tu dia..inilah pelukis pic seksi tu..Cantikkan!

          Atas skywalk pun sempat posing

Puas jelajah Bangkok Art & Culture kami bergerak ke Siam Discovery Centre untuk ke Muzium Wax Madame Tussauds Bangkok. Okey Enterence fee kat sini mahal sket 760baht. Lebey kurang RM80+ duit kita sekarang. RM kan jatuh skrg ni L. Untuk pengetahuan semua Madame Tussauds ni terletak di tingkat 6. Layankan ja lah ye pic kat sini. Maklumlah masuk sini tak digambarkan dengan kata-kata. Hehe..

  Madame Tussauds Bkk

Cepat Abam Beckam 1,2,3 up!

Mai nak kena penumbuk mai...bagi sedas..

     Here the way out..

  Tenung balik muka aku ada iras dia jer..ahaks

 Hehe.. I'm in Oprah Show

X-RAY.. Tetiba di hatiku ada kamu?

Hampir sejam duduk dalam Muzium Wax, kemudian kami bergerak mencari makan. Yeay bergerak menuju MBK Plaza plak. Kali ni nak makan puas-puas. Ada restaurant halal kat sini iaitu Yana Restaurant ~ Thai & International Food. Pergh berhabis makan kat sini tuk dua orang je dah RM90. Haha..nampak sangat bab makan xkira mahal or murah. Janji makan. Food hunter sama la kan. Rugi kalau mai Bangkok x cuba masakan Thai. Pergh mabeles!Kat sini sempat bertegur sapa dengan 3 gadis Johor yang travel ke Bangkok ni. Beramah mesra jap. Tak salah kan.

Usai je makan, kami terus bergerak ke Hua Lamphong Train Station. Train kami ke Hatyai bertolak pukul 3. Uwaaa. Kiranya bakal bermalam lagi dalam train. Bermalam dalam train pun bermalam la janji sampai Hatyai. Kan kan

7.09.2015

Bangkok June 2015 : Day 3

Actually malas nak mencoretkan.. Peram lama je travelog day 3 ni. Hehe. Okay permulaan hari ke3 di Bangkok berjalan seperti yang dirancang. Ye sehari di Ayutthaya. Tapi heh ada tapi tu.. kehkeh..Ada kisah di Stesen keretapi Bangkok.

Pukul 8  kami keluar dari Erawan House untuk mecari sarapan. Staff Erawan ramah mengucapkan good morning bertanyakan hari ni ke  mana hendak dituju dan aktiviti kami J. Bila cakap kata nak ke Ayutthaya di cakap “HOT” haha..ya tau mesti panas. Kehkeh..ala hitamkan kulit apa salahnya. Okay pagi tu kami sarapan bubur udang segera yang boleh di beli di 7E dalam peti sejuk beku.  Boleh mintak diorang panaskan. Dalam dok sarap ada local tegur aku dalam bahasa enggeris asal aku. Bila cakap Msia dia sedikit tkejut. Katanya muka kami mcm MUSLIM THAI. Haha baru sehari kot dok kat Bangkok ni dah kata ghupe org Siam. Teringat dolu-dolu duduk Arau masa study dulu ada gak org tegur aku orang Siam. Zaman xpakai tudung dulu. Bila dah berhijrah rupa Siam tu ade ker?Kehkeh..Bleh pi lagi la Thailand pasni.

Selesai makan kami naik tuk tuk ke Stesen Hualamphong dan amik train pukul 9.25.am. Okay kat sini le kisah bermula. Punyala tunggu train kat platform 8. Ghupe2 nya train dah terlepas bila sampai waktu sebab officer kat kaunter masa beli tiket tu salah inform platform. Ternaik jugak sedikit suara aku sbb sampai kul 10 lebih aku tunggu tu. Tp officer tu mintak maaf dengan suara lembut je. Haha patut org kita suka pompuan Siam. :P. Then kami decide nak amik train ekspress ke Ayuthaya harga 345baht kot kalau xsilap bersamaan dengan RM38 kita siap ada meal. Cuma aku xamik la meal tu takut tak halal.

Welfie hilangkan bosan tunggu train. Nampak ceria hakikatnya?

Sampai Ayutthaya dah tengahari. Bersepah pemandu tuktuk dok kejar mintak amik khidmat diorang. Nasib baik aku nak ke toilet waktu tu. Ada la chance nak elak. Kat Ayutthaya kami sewa motosikal 150baht. Minyak plak 90baht. Hat minyak tu kena bayar lepas kita dah hantar motosikal. Oh ya! Kat sini kami hanya bagi salinan pasport je. Tak perlu lesen bagai. Jangan lupa peta. Peta Ayutthaya dibekalkan. Haha versi fotostat. Kehkeh.. Aku jadik tukang baca peta kawan aku yang menunggang. Sesat tu ade le jugak. Al maklum le baca peta fotostat pada2 ler puaih pusing pi mai pi mai peta tu.

 
Peta Ayutthaya. Thanks En gugel
First tempat yang kami lawat ialah Wat Yai Chaimongkhon. Tak jauh pun dari stesen ketapi. Fee masuk ke sini adalah sebanyak 20baht. Semput jugak memanjat tangga dalam Wat Yai Chaimongkhon ni. Haish curam oo nak naik hatta mau turun dari wat ni sampai kaki kejang dibuatnya. Kehkeh. 

Patung budha Chaimongkhon

Another one...

Pemandangan dari atas. 


Berteduhan di bawah pokok sambil berposing

Kemudian kami terus menghala ke arah wat lain pula. Kali ni ke Wat Mahthat. Untuk pengetahuan semua, hampir kesemua wat-wat yang ada seperti Wat Ratchaburana, Wat Phra Ram, Wat Phra Si Sanphet terletak berdekatan antara satu sama lain. Satu pusat je. Pusing p pusing mai situ jugak. Bercerita tentang Wat Mahathat, sebenarnya wat ini terdiri daripada binaan bata merah. Dan di sinilah terdapat patung kepala Budha yang dililit oleh akar pokok.
ni ler patung dililit akar tu.. 

Nampak tak? condongkan?

Oh ya terlupa! Bayaran masuk ke sini dikenakan sebanyak 50baht. Puas sungguh jelajah di sini dan kami sempat berkenalan dengan jejaki dari Jepun. Sepet-sepet mata depa no. Betuila rakyat Jepun ramah..Siap berborak tanya asal dan sebagainya. Cuma tak sempat bertukar fb jamana tak nya oii pic kami juga dalam camera mereka! Habis saja meneliti binaan dan sebagainya, kami ambil keputusan untuk kembali ke stesen keretapi Ayutthaya. Lagipun dah pukul 4.30 petang. Kami kembali pulangkan motosikal yang disewa. Dan Alhamdulillah duit minyak sebanyak 90baht tak perlu kami bayar. Tak luak pun! Haha.. Jom lyankan pic-pic ni. Zassss! 

Disebalik runtuhan kota lama

Here we go... this Japan's Guys. Sporting..

Its me! Action 123

Senyum tak senyum je sbb penat

Kesan dari peperangan Burma & Ayutthaya.